WEDSTRIJDEN BIJ PCK EERSEL

De F-proeven zijn speciaal door de FNRS ontwikkeld om ook ruiters zonder eigen paard of pony proeven te laten rijden. De proeven mogen dus op verschillende paarden gereden worden. Bij de F-proeven wordt niet gekeken naar de combinatie van ruiter en paard, maar alleen naar de ruiter. Er wordt onder andere gekeken of de ruiter de hulpen op de juiste manier geeft.

Promotiepunten
Aan de even proeven (F2, F4, F6 etc.) zijn diploma’s verbonden. Tevens moet een ruiter voordat hij voor bepaalde proeven een diploma kan behalen, een theorie-examen afleggen. Dit geldt voor de proeven F2, F4, F6, F8 en F10. Als de ruiter 210 punten voor de diplomaproef heeft gereden en daarbij in een eventueel theorie-examen 3 of minder fouten heeft gemaakt, krijgt hij zijn diploma voor het betreffende niveau.Om van F1 en F2 door te mogen naar de volgende proef, moeten er 2 promotiepunten behaald worden. Van F3 tot en met F12 moeten er minimaal 2 en maximaal 5 promotiepunten behaald worden om over te mogen naar de volgende proef. De theorie-examens zijn niet moeilijk, maar een stimulans om het boek “Leer paardrijden met plezier” te lezen en zo van alles te leren over paarden en paardrijden. Dit boek is te koop aan de bar. Alleen de ruiter wordt beoordeeld. Er wordt een proef gereden door een ruiter en daarbij wordt er door de jury rekening gehouden met het karakter en de mogelijkheden van het paard of de pony waarmee gestart wordt. Komt de ruiter binnen op een hele lieve pony die heel moeilijk in de linkergalop wil aanspringen, dan zal de jury extra goed kijken of de ruiter bij het aanspringen de juiste hulpen geeft. Springt de pony toch verkeerd aan, dan moet de ruiter de pony terugnemen en het opnieuw proberen met extra duidelijke hulpen. Wanneer dat duidelijk genoeg getoond is, kan een ruiter toch voldoende punten krijgen voor dit onderdeel, ook al voert de pony de opdracht niet goed uit. Het karakter van een paard of pony kan soms ook voor problemen zorgen tijdens het rijden. Het gaat er om dat de jury ziet dat de ruiter hier correct mee omgaat, zodat de ruiter toch voldoende punten kan krijgen voor een proef.


Wedstrijdkleding

Tijdens wedstrijden moet je natuurlijk wel netjes gekleed zijn. Een schone rijbroek (zwart of wit) en een blouse met bodywarmer of trui is al prima. Een officieel wedstrijdtenue mag ook. Dat tenue is als volgt: rijlaarzen of lederen jodphurs met chaps, witte of beige of zwarte rijbroek. Witte blouse met daarop een rij-jasje met plastron en speld of een zwarte bodywarmer of trui mogen ook. Als je handschoenen aandoet, moeten ze wit zijn!

FNRS Wedstrijd 20 & 21 januari 2024

LET OP * LET OP * LET OP * LET OP * LET OP * LET OP * LET OP * LET OP * LET OP

Een deel van de F2 ruiters start op zondagochtend aangezien er teveel deelnemertjes zijn! Voor de pony’s wordt de dag anders te lang en dierwelzijn vinden we erg belangrijk. Ook mag de jury niet meer dan het aantal deelnemers dat nu start beoordelen. We hopen op jullie begrip!

Hierboven kun je de voorlopige startlijsten bekijken voor de wedstrijd van komend weekend.
*Eén uur voor je starttijd meld je je aan bij het secretariaat (in de kantine). Geef je paspoort af en betaal de wedstrijd contant (eventueel ook het theorie-examen.) Indien je theorie-examen hebt, gaat dat nu meteen plaatsvinden.  
Manegepony =   € 13,50 Eigen po/pa
€ 11 Manegepaard jeugd= € 14,50 
  Manegepaard volw = € 15,50         Theorie-examen = €4,–  
 *Let op: tijden op startlijst zijn richtlijnen, dus bij uitval kan het zijn dat je eerder moet starten! Daarom ben je dus een uur voor starttijd aanwezig
*Poetsen en opzadelen doe je in de stal, dus
niet op de gang en al helemaal niet op de wasplaats!!! Dit uit veiligheidsoverwegingen voor ruiters, bezoekers, paarden en pony’s.
*Losrijden doe je in de middenbak. De losrijhal is verboden voor mensen die niet aan de wedstrijd deelnemen. De medewerker kan je helpen opstijgen.
*Het is voor manegeruiters verboden om met sporen te rijden. Voor ruiters met eigen paard of pony’s geldt deze regel niet.
*Luister goed naar de ringmeester wanneer het jouw beurt is om de wedstrijd te rijden. Voor een voorlezer is gezorgd. Als je je eigen voorlezer wilt, is dat prima. Geef dit even door aan de voorlezer, dan heeft hij/zij even pauze.
*Na de proef, meld je je METEEN in de middenbak bij de medewerker. Van hem/haar hoor je wat je nu moet doen (wisselen/ uitstappen/ uitvlechten/afzadelen)
*Als je proef verreden is, laat je de paarden en pony’s verder met rust! Voor hen is het ook een drukke dag. Hoef je dus nog niet, of niet meer te rijden, dan ben je niet op stal.
*Verder ruim je alle spullen op die je gebruikt hebt DUS OOK BORSTELS ETC.
*Ben voorzichtig met het zadel en hoofdstel (=harnachement)

*Sjabrakken niet meer tussendoor wisselen!!
*Het is verboden de staart tot onder in te vlechten!!
*Natuurlijk is het ook verboden om manen/staart te knippen!!
*Kosteloos annuleren is niet mogelijk!!

*Prijsuitreiking in kantine z.s.m. na een verreden klasse
*Veel plezier!.