Prive-les

Paardrijden voor "bijzondere" mensen

Voor veel kinderen en volwassenen is paardrijden en alles wat daarbij komt kijken een aantrekkelijke vrijetijdsbedsteding. DIt geldt zeker ook voor "bijzondere" mensen: mensen met stoornissen in het spectrum van autisme, PPD-NOS, ADHD, ADD, lichamelijke of verstandelijke beperking. Dit geldt zeker ook voor kinderen die gepest worden, erg timide of onzeker zijn.

Wil jouw kind ook paardrijden, maar heeft het door een beperking extra professionele ondersteuning nodig? Of droom ook jij er als (jong) volwassene reeds lang van een paard te berijden, maar kan je het niet alleen? Gaat jouw kind paardrijden op school en wil je die activiteit doortrekken naar het weekend zodat het ook voor hem/haar een hobby kan worden? Wil je in dezelfde manege rijden als jouw vriendinnetje in de buurt?
Dan ben je bij Paardensportcentrum De Kempen aan het goede adres!

Het paard als stabiele en veilige factor
Voor een paard bereden kan worden, moet je hem of haar eerst leren kennen. Je moet leren begrijpen hoe een paard denkt en wat hij voelt. Waarom doet hij iets? Waar heeft hij een hekel aan? Wat vindt hij leuk of lekker? Het is de bedoeling dat je leert een band op te bouwen met paarden door van alles met ze te doen, varierend van poetsen, knuffelen, verzorgen en rijden. Leren van paarden is namelijk heel leuk!

En je kunt veel leren van een paard, zowel op lichamelijk als op emotioneel gebied:

  • Plezier en ontspanning
  • Door het paardrijden ontwikkel je een betere motoriek en balans
  • Door het zorgen voor de dieren krijg je meer verantwoordelijkheidsgevoel
  • Door de omgang met paarden, kun je meer inzicht krijgen in jezelf, waardoor je zelfvertrouwen groeit

Het paard als communicatiemiddel
Een paard is heel duidelijk in zijn communicatie. Als hij iets niet fijn vindt, kan het zijn oren plat in de nek leggen of stampt hij met zijn voet. Als hij iets fijn vindt, geeft hij je een knuffel. Een paard is heel eerlijk, zal niet doen alsof. Het paard reageert op wat het ziet en voelt. Het reageert op wat jij doet, niet op wie je bent! Een paard heeft geen kennis van autisme, PDD-NOS etc.

Zelfvertrouwen
Kinderen die onzeker zijn, niet lekker in hun vel zitten, gepest worden of een andere beperking hebben, kunnen hun zelfvertrouwen terug krijgen door de omgang met paarden. Een paard vraagt om duidelijkheid: laat zien dat je me kan sturen, laat zien wat je wilt, geef me grenzen. Het kind kan bij het paard zichzelf zijn.....

Waarom paarden?

Naast de rustgevende werking van dieren op mensen zijn er 2 redenen waarom paarden zo succesvol zijn als "hulpmiddel" of beter gezegd als gelijkwaardige partner voor mensen met een beperking of angst:

  • Paarden zijn gevoelswezens
  • Het paard heeft een "zesde zintuig"

Paarden zijn gevoelwezens
In hun gedragingen en emoties zijn paarden net zo puur als bijvoorbeeld kinderen. Het paard reageert op wat het ziet en voelt, direct en alleen op wat je doet, niet op wie je bent. Het reageert instinctief op de signalen die je uitzendt, op jouw lichaamstaal. Het paard reageert op liefdevolle aanrakingen, een fijne borstelbeurt, maar ook op brutaal en/of impulsief gedrag. Daardoor houdt het paard de mens een spiegel voor.

Het paard heeft een "zesde zintuig"
Dit houdt ondermeer in dat het dier angst of aarzelingen en ook moed en zelfvertrouwen bij de mens kunnen "waarnemen".
Impulsief gedrag heeft een negatief effect op paarden, de omgang met het paard zal moeilijk zijn. Maar met hulp kun je leren het dier rustig te benaderen, waardoor de omgang met het paard steeds beter zal verlopen. De sfeer zal meer ontspanning opleveren en het gedrag zal rustiger worden.

Indien de groepsles gevolgd kan worden zijn de tarieven als in de reguliere groepslessen.

Prijzen: zie tarieven en voorwaarden onder kopje "manege"

  

Aangesloten

 

Nieuwsbrief PCK

Nieuwsoverzicht

Uitslag F-proefjes

FNRS-logo_2520met_2520hoekje_281_29.jpg
In de bijlage kun je de uitslag zien van de F-proefjes van afgelopen weekend. Van klassen waar veel ruiters aan meededen staan de nr's 1, 2 & 3 vermeld. Bij kleinere klassen alleen de nr 1. Leuk dat jullie er allemaal weer waren!

Nieuwsupdate 18-11

_DSC5362.JPG
Na iedere persconferentie laten we jullie weten of en wat er weer veranderd is bij PCK Eersel. Ook is er meer nieuws! Lees snel de nieuwsbrief die in de bijlage zit, dan ben je weer helemaal bij! Wil je op de hoogte zijn van wat er iedere dag gebeurt? Volg ons dan op social media! Facebook: Peter Vd Ven of PCK Eersel of op instagram: Peerkenl